HAGA I LÅNGSERUD

Anna och Hans Peterson driver och äger gården Haga i Långserud. De var två av initiativtagarna till Wermlands Mejeri och blev därmed delägare. Hans är den fjärde generationen Peterson på Haga, som han och Anna tog över efter Hans föräldrar 2005. På gården jobbar även två anställda – Sam och Moa.

Haga är en av mejeriets ekologiska leverantörer och på gården finns 60 mjölkkor. Mjölken används sedan till den ekologiska filen.

Hans pappa Leif var med när ett Värmlandsmejeri startade för nästan två decennier sedan. Därför tycker han att det är väldigt roligt att det har gått bra denna gång.

”Det är roligt att det inte bara gynnar oss delägare utan även andra bönder som har fått möjligheten att leverera till Wermlands Mejeri”, säger Anna.

När Hans nu ser tillbaka på hur utvecklingen har varit konstaterar han att det är lite ”nypa-sig i-armen-känsla.”

”Jag trodde verkligen på idén från början, men att det skulle gå så bra på så kort tid, det är häftigt. Kul att det fungerar att vara en liten aktör i ett stort sammanhang. Det är fortfarande en stolthet som finns när vi ser våra produkter i butikerna”, säger Hans.

NORRA AVERSTADS GÅRD

Norra Averstads Gård drivs och ägs av syskonen Monica, Håkan och Sören Thörner som är tredje generationen. Farfar Bertil köpte gården 1939 och kunde nog inte tänka sig hur den skulle se ut nästan 80 år senare. I finns cirka 250 mjölkkor, som mjölkas av tre robotar. Utöver det finns det verksamhet för naturturism på gården samt spannmålsodling och skogsbruk.

Syskonen Thörner är delägare i Wermlands Mejeri och har trott på idén från början.

”Jag hade inte förväntat mig den succé som det faktiskt blev. I början var vi glada för det lilla, men det blev en framgångssaga där vi verkligen togs emot väl av värmlänningarna och konsumenterna”, säger Monica.

”För oss har det genererat väldigt mycket trygghet för gården som gjort att vi har kunnat återinvestera, något som i sin tur har gynnat våra kor. Det är väldigt simulerande att få jobba så lokalt med något som är värmländskt från kossan till förpackningen.”

BÄCKS GÅRD

Martin och Niklas Johansson äger och driver Bäcks Gård sedan 2008. Det var deras farfar Valdemar som startade allt. Vid 47 års ålder sadlade han om från urmakare och fick äntligen arbeta med det han drömt om sedan barnsben: att vara bonde. Detta var 1961 och Valdemar flyttade från Göteborg för att driva Bäcks Gård. Hans åtta kor utökades snart till 20. År 1993 tog sönerna Lars och Rune över gården och byggde till en ny ladugård, vilket gav kapacitet för 100 mjölkkor. Efter ytterligare en tillbyggnad finns nu plats för 145.

De har levererat till Wermlands Mejeri sedan starten och är även delägare av mejeriet. Han berättar om en arbetsglädje som kommit tillbaka efter några första tuffa år då de just tagit över gården.

”Det var en chansning som föll väl ut”, säger Niklas. ”Det hade aldrig gått utan alla värmlänningar som stöttat oss genom att köpa vår mjölk. Det har varit inspirerande år med väldigt många positiva tongångar. Vi har haft möjligheten att erbjuda något som ingen annan kan erbjuda där hela kedjan från paketet, mjölken, produktion och distribution finns i länet. Det gynnar inte bara oss bönder utan många runt om.”

”Det finns fortfarande en väldig stolthet över att se produkterna i butiken när man kan tänka att rätt många procent av det i förpackningarna kommer från min går.”

SÄTER

När Hanna Ottosson tog studenten 2017 klev hon in i familjeföretaget Guteruds Lantbruk. Nu är det hons som basar över Säter som har 60 mjölkkor. Det är ett riktigt familjeföretag där Hanna är delägare, precis som pappa, farbröder (Göte, Olle och Kent), bror och kusiner (David, Rasmus och Erik).

Verksamheten har varit i gång sedan 80-talet men gården Säter köptes 2013 och där kom man i gång med mjölkkor samtidigt som Wermlands Mejeri startade upp.

”Att vi levererar till Wermlands Mejeri känns fantastiskt och det känns viktigt att det är lokalt. Jag åker ju förbi mejeriet varje dag, det blir inte mer lokalt än så. Det finns dessutom en fin gemenskap mellan oss bönder som levererar till Wermlands Mejeri, säger Hanna.

”När jag handlar i butiken och ser någon som väljer våra produkter blir jag så glad, det blir att man tänker; ’det där är jag’…”

Hanna märker av att det finns ett intresse för mjölkens ursprung. Bland annat får de studiebesök på gården.

”Det är så kul och viktigt att få visa upp hur det fungerar på en gård. Man får många härliga frågor och den bästa kommentaren är när någon säger ’när jag blir stor vill jag också bli bonde’…”

GÖNÄS GÅRD

Gönäs Gård ägs och drivs av Olle Danielsson och den har funnits i släkten sedan 1800-talet. Olle tog över den efter pappa Henry 1987 och nu jobbar han tillsammans med sonen Oskar som blir generation åtta på gården. Här bedrivs ett ekologiskt lantbruk, där mjölken från de 22 korna resulterar i Wermlands Mejeris filmjölk. Gönäs Gård är den minsta gården som levererar till mejeriet, men nu finns det planer på att expandera verksamheten med sonen Oskar i spetsen.

Olle ser positivt på en framtid där mjölken fortsatt kan transporteras kortast möjliga väg för att nå värmlänningarna.

”Jag skulle vilja kalla det för härproducerat snarare är närproducerat, så korta avstånd är det. Jag tycker att det är roligt att ett litet lantbruk har möjligheten att överleva”, säger Olle.

”Det är roligt när man får höra folk prata om produkterna, kanske speciellt när man får höra sommargäster som är i trakten berätta att de alltid väljer vår fil eller vår mjölk. Det är man stolt över.”

HALLERUDS GÅRD

Bara fem kilometer från mejeriet ligger Halleruds Gård. Arne Johansson äger och driver gården med stor hjälp från sin familj – på bilden ses han tillsammans med sonen Marcus. I ladugården mjölkas i dag drygt 120 kor.

”Det är så roligt att få leverera till ett mejeri som nästan ligger runt knuten”, säger Arne.

År 1964 började Arnes pappa Erik arrendera en gård i trakterna kring Örebro, efter att ha arbetat med häst och vagn i skogen i flera år. År 1982 kom en möjlighet att köpa Halleruds Gård i Värmland. Tillsammans med sonen Arne slog han till och flyttade dit.

”Det är också härligt att se, när jag har vägarna förbi, att det är fullt med liv kring mejeriet. Det är en annan inställning bland konsumenterna i dag, de efterfrågar lokalproducerade varor. Jag vill tacka dem extra mycket för att de ger nästa generation bönder en möjlighet att arbeta med det de älskar.”

TORP SYDSTUGAN

På bröderna Larssons gård är det ordning och reda. Jan-Ove, Martin och Stefan driver och äger Torp Sydstugan, som de vid millennieskiftet tog över efter pappan Karl-Evert. Gården står på flera ben: förutom de 120 mjölkkorna sysslar bröderna med spannmålsodling, entreprenadverksamhet och uppfödning av tjurar. De har även silos där de förvarar spannmål, både för sig själva och för bönderna runt omkring.

”Vi är lika positiva nu som vi var när allting startade upp. Det var ett självklart val för oss att leverera till Wermlands Mejeri. Det är fantastiskt att ha mejeriet här nere och det har gått så bra som det har gjort”, säger Jan-Ove.

”Man känner sig stolt när man går i butiken och ser förpackningarna och vet att det är härifrån. Värmlänningarna har ställt upp och vi vill skicka med ett tack till alla som väljer Wermlands Mejeri. Inte bara för vår skull, utan för alla som har en anknytning till mejeriet och bidrar till en levande landsbygd.”

ASPSÄTERS GÅRD

Aspsäters Gård ägs och drivs av Håkan Lundquist. Till sin hjälp har han tre anställda.

Håkan är tredje generationen på gården och tog över den efter pappa Lennart. I dag har den 120 mjölkkor som går ute i hagen. Sedan starten i oktober 2015 har Aspsäters Gård levererat till Wermlands Mejeri.

”Vi jobbar inte bara för oss själva, utan även för djuren”, säger Håkan. ”Det är roligt att se hur bra allting har blivit, att det skulle bli en sådan succé trodde jag nog inte på. Det lokala gör att mindre gårdar har chansen att överleva. Vi har mycket att tacka de som väljer Wermlands Mejeri för.”