Norra Averstads Gård

Norra Averstads Gård drivs och ägs av syskonen Monica, Håkan och Sören Thörner. Även pappa Sture är med och hjälper till när det behövs. Gården har drivits i tre generationer. Farfar Bertil köpte gården 1939 och kunde nog inte tänka sig hur den skulle se ut nästan 80 år senare. I dag har den cirka 200 mjölkkor, som mjölkas av tre robotar. Förutom mjölkproduktionen odlas även potatis till Värmlandspotatis. Nyligen har det investerats i tre uppskattade kokliare (ryktborstar). På Norra Averstad Gårds Facebooksida kan man se hur mycket korna gillar dessa.

Syskonen Thörner är delägare i Wermlands Mejeri och har trott på idén från början.

”Vi gjorde det för oss, för våra kor och för alla värmlänningar!” säger de. ”Vi vill passa på att tacka alla konsumenter som gör det möjligt för oss att arbeta med det vi älskar.”

Bäcks Gård

Emil, Martin och Niklas Johansson äger och driver Bäcks Gård sedan 2008. Det var deras farfar Valdemar som startade allt. Vid 47 års ålder sadlade han om från urmakare och fick äntligen arbeta med det han drömt om sedan barnsben: att vara bonde. Detta var 1961 och Valdemar flyttade från Göteborg för att driva Bäcks Gård. Hans åtta kor utökades snart till 20. År 1993 tog sönerna Lars och Rune över gården och byggde till en ny ladugård, vilket gav kapacitet för 100 mjölkkor. Efter ytterligare en tillbyggnad finns i dag plats för 145.

”En ny ladugård för varje generation har det blivit”, säger Emil.

De har levererat till Wermlands Mejeri sedan starten och är även delägare av mejeriet. Han berättar om en arbetsglädje som kommit tillbaka efter några första tuffa år då de just tagit över gården.

”Det var en chansning som föll väl ut”, säger Niklas. ”Det hade aldrig gått utan alla värmlänningar som stöttat oss genom att köpa vår mjölk. Vi är så tacksamma!”

Halleruds Gård

Bara fem kilometer från mejeriet ligger Halleruds Gård. Arne Johansson äger och driver gården med stor hjälp från sin familj och en anställd.

År 1964 började Arnes pappa Erik arrendera en gård i trakterna kring Örebro, efter att ha arbetat med häst och vagn i skogen i flera år. År 1982 kom en möjlighet att köpa Halleruds Gård i Värmland. Tillsammans med sonen Arne slog han till och flyttade dit. Erik hjälpte till ända upp till en ålder av 83 år.

”Men nu får han allt ta det lite lugnare”, säger Arne.

I den nybyggda ladugården mjölkas i dag drygt 100 kor.

”Det är så roligt att få leverera till ett mejeri som nästan ligger runt knuten”, säger Arne. ”Det är också härligt att se, när jag har vägarna förbi, att det är fullt med liv kring mejeriet igen. Det är en annan inställning bland konsumenterna i dag, de efterfrågar lokalproducerade varor. Jag vill tacka dem extra mycket för att de ger nästa generation bönder en möjlighet att arbeta med det de älskar.”

Torp Nerstugan

Från Ejlert Gustafssons silo syns taket på Wermlands Mejeri, bara 800 meter bort. Därmed är Ejlert, som driver Torp Nerstugan i tredje generationen, mejeriets allra närmaste leverantör.

Ejlert köpte gården av sin pappa Ragnar 1977 och sköter den i dag tillsammans med sin fru Anita. Förutom de 54 mjölkkorna har han en skog att ta hand om. När träden har avverkats skickas de till pappersbruket på Skoghall, där Wermlands Mejeris koprickiga förpackningar tillverkas. Mer närproducerat kan väl ett mjölkpaket knappast bli?

”Jordbruket har ju alltid funnits i generna och jag tycker det är så roligt när barnen och barnbarnen kommer hem och vill vara med på gården”, säger Ejlert. ”Arbetsglädjen har ökat nu när man ser vart mjölken tar vägen. Det finns så klart en stor närhet numera, inte bara till mejeriet utan även till konsumenten.”

Torp Sydstugan

På bröderna Larssons gård är det ordning och reda. Jan-Ove, Martin och Stefan driver och äger Torp Sydstugan, som de vid millennieskiftet tog över efter pappan Karl-Evert. Gården står på flera ben: förutom de 125 mjölkkorna sysslar bröderna med spannmålsodling, entreprenadverksamhet och uppfödning av tjurar. De har även silos där de förvarar spannmål, både för sig själva och för bönderna runt omkring.

”Det var ett självklart val för oss att leverera till Wermlands Mejeri”, säger Jan-Ove. ”Även om det innebar en chansning till en början. Det är alltid roligt att erbjuda produkter som konsumenterna efterfrågar, speciellt om de är lokalproducerade. Vi vill skicka med ett tack till alla som väljer Wermlands Mejeri. Inte bara för vår skull, utan för alla som har en anknytning till mejeriet och bidrar till en levande landsbygd.”

Guterud och Säter

De tre bröderna Kent, Göte och Olle Jakobsson driver gårdarna Guterud och Säter, med hjälp av fyra söner och två anställda. De är den tredje generationen på Guterud och har drivit den sedan 1980, då de tog över gården efter pappa Ingmar. År 2013 köpte de Säter och byggde samtidigt en ny ladugård på Guterud. Totalt har de i dag hand om 350 mjölkkor. Utöver det har Kents son Martin 25 får på Säter.

Bröderna tycker att det är roligt att det finns ett intresse för mjölkens ursprung. Bland annat får de besök från olika skolklasser några gånger per år.

”Det brukar komma många oväntade frågor från barnen, vilket är väldigt kul”, säger Göte. ”På förmiddagen får de se hur en mjölkgård sköts och eftermiddagen tillbringas på Wermlands Mejeri, där mjölken förädlas.”

”På sikt borde vi kanske starta rundvandringar här”, skrattar Olle.

Haga i Långserud

Anna och Hans Peterson driver och äger gården Haga i Långserud. De var två av initiativtagarna till Wermlands Mejeri och blev därmed delägare. Hans är den fjärde generationen Peterson på Haga, som han och Anna tog över efter Hans föräldrar 2005. Utöver en anställd, Sam, hjälper sönerna Arvid och Elias till på gården och i mejeriet när det behövs.

Haga är en av mejeriets ekologiska leverantörer och på gården finns 60 mjölkkor. Mjölken används sedan till den ekologiska filen.

Hans pappa Leif var med när ett Värmlandsmejeri startade för nästan två decennier sedan. Därför tycker han att det är väldigt roligt att det har gått bra denna gång.

”Det är roligt att det inte bara gynnar oss delägare utan även andra bönder som har fått möjligheten att leverera till Wermlands Mejeri”, säger Anna.

Gönäs Gård

Gönäs Gård ägs och drivs av Olle Danielsson, med hjälp av sonen Oskar. Gården har funnits i släkten sedan 1800-talet. Olle tog över den efter pappa Henry 1987 och är tredje generationen på gården. Här bedrivs ett ekologiskt lantbruk, där mjölken från de 22 korna resulterar i Wermlands Mejeris filmjölk. Gönäs Gård är den minsta gården som levererar till mejeriet.

Olle ser positivt på en framtid där mjölken fortsatt kan transporteras kortast möjliga väg för att nå värmlänningarna.

”Jag tycker att det är roligt att ett litet lantbruk har möjligheten att överleva”, säger Olle. ”Att produkterna har tagits emot så väl av konsumenterna. Ett stort tack för det!”

Aspsäters Gård

Aspsäters Gård ägs och drivs av Håkan Lundquist. Till sin hjälp har han två anställda i Felicia och Ingemar. Håkan är tredje generationen på gården och tog över den efter pappa Lennart. I dag har den 115 mjölkkor, som Felicia tar hand om. Korna går ute i hagen. Sedan starten i oktober 2015 har Aspsäters Gård levererat till Wermlands Mejeri.

”Vi jobbar inte bara för oss själva, utan även för djuren”, säger Håkan. ”Tack vare Wermlands Mejeri ser framtiden ljus ut, och det är konsumenterna som gör detta möjligt.”